Στην τελευταία του δήλωση είχε γράψει:
“Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε σας. Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και πρόκειται να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ., της 8ης Ιουνίου 2022.
Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου. Επειδή αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε οποιαδήποτε ομάδα, είναι πρόθεσή μου να μιλήσω από την καρδιά μου όσο πιο ειλικρινά και αληθινά μπορώ.
Επειδή ανήκω στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στην πραγματικότητα ότι η ψυχή μου θα ζήσει αιώνια στον Παράδεισο με τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον οποίο γνώρισα, υπακούω και αγαπώ. Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.
Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα πιστέψετε ποτέ ότι δεν την απήγαγα… δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι ότι ο θάνατός μου θα δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας.
Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με ευγνωμοσύνη και αγάπη στην καρδιά μου για κάποιους πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Στην, για τριάντα χρόνια αγαπημένη σύζυγό μου, την Σάρα, που με συντρόφευσε σε καλές και χειρότερες εποχές, την αφοσιωμένη σύντροφό μου στην ελληνορθόδοξη πίστη, την αγάπη της ζωής μου και την καλύτερή μου φίλη… Σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.
Επίσης, στον πνευματικό μου πατέρα Γέροντα Παΐσιο, που με ποίμαινε με αγάπη τις τελευταίες δεκαετίες προς υπακοή στις εντολές του Χριστού, στην κάθαρση και στον φωτισμό. Γεροντά μου, η αγάπη μου για σένα υπερβαίνει κάθε έκφραση. Επίσης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλά Μοναστήρια σε όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., οι συνεχείς προσευχές σας με στήριξαν και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα συνεχίσω τις προσευχές μου για εσάς και επικαλούμαι τις προσευχές σας να με βοηθήσουν όταν θα περάσω τα τελώνια.
Ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτουργό της επιστροφής μου στον Οίκο (στην Εκκλησία), Μητροπολίτη Αθανάσιο, τον διαφωτιστή μου, στον Μητροπολίτη Ιερόθεο, επίσης στον Γέροντα Νικόδημο, στον π. Φιλάρετο και στον μοναχό Σωφρόνιο.
Πρέπει επίσης να αναφέρω τους φίλους μου και την νομική μου ομάδα. Τον Σαμ, τον Έβαν, τον Τζο, τον Ντέιβιντ και την Έιμι, που αποτελούν την ακούραστη εκπροσώπησή μου ενάντια στον μηχανισμό του θανάτου της κοινωνίας. Η υποστήριξή σας ήταν καταπληκτική και εκτιμήθηκε βαθιά. Φίλοι μου Νίκο και Πάνο, εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πλούσια την καλοσύνη σας, σας ευχαριστώ!
Τέλος, μερικοί υποστηρικτές, όπως ο Michael Zoosman, με το ” L’Chaim, Jews Against the Death Penalty” και ο Abe Bonowitz, με το “Death Penalty Action”. Μπράβο εκ μέρους μου και εκ μέρους των θανατοποινιτών της Αμερικής για τον ατελείωτο αγώνα σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελένη και τον Επίσκοπο Επιφάνιο. Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω όλη η ανθρωπότητα να προσευχηθεί στον Χριστό να μας ελεήσει, να μας δώσε το έλεος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω της τραγικής μας έλλειψης προσευχής και μετάνοιας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας απευθυνθώ σήμερα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.
Φως μέσα από τα κάγκελα : Μιά συγκλονιστική, αληθινή ιστορία από τις φυλακές της Αριζόνας
Ο Φρανκ, μοναδικός γιος ενός επιφανούς στρατιωτικού, ένα ευαίσθητο και γελαστό παιδί, καταλήγει σε μία ακραία παραβατική ζωή που φθάνει ως την θανατική του καταδίκη από τα δικαστήρια της Αριζόνας. Η ζωή του στις φυλακές είναι πολύ σκληρή παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για αναθεώρηση της ποινής του, ενώ σπουδάζει από το κελλί του.
Η Ραχήλ, μια νέα αθλήτρια που παροπλίζεται μετά από ένα ατύχημα και παρακολουθεί την δίκη του Φρανκ από την τηλεόραση, αποφασίζει να τον συναντήσει στην φυλακή για να τον βοηθήσει να σώσει την ψυχή του. Γύρω τους μία κοινωνία δυστοπική, ψυχρή και καταδικαστική, δεν αφήνει καμμία ελπίδα σωτηρίας για έναν άνθρωπο σαν τον Φρανκ. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Κάποιοι άνθρωποι, λιγοστοί, τους παραστέκονται.
Όταν όλα φαίνονται χαμένα, ο Φρανκ ανακαλύπτει, μέσα από το κελλί του, έναν ορθόδοξο αρχιερέα από το μακρινό νησί της Κύπρου, τον Μητροπολίτη Λεμεσού, με τον οποίον αλληλογραφεί. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος του μοναστηριού επισκέπτεται τακτικά τον κατάδικο και τον βοηθάει να ακολουθήσει την ζωή ενός εγκλείστου ασκητού, ενώ παράλληλα τον βαπτίζει και του δίνει το όνομα Αντώνιος. Όμως δεν είναι μόνον ο Φρανκ που αλλάζει, αλλά και η ίδια η Ραχήλ, ερχόμενη να σώσει, σώζεται και καταλήγει να βαπτιστεί και να λάβει το όνομα Σάρρα. Στην συνέχεια ο αγαθός πατέρας της γίνεται και αυτός μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, που περιχωρεί όλα της τα παιδιά με πατρική αγάπη.
Ο Αντώνιος και η Σάρρα συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι την μέρα που ο π. Επιφάνιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, τους επισκέπτεται και τους ζητάει να γράψουν την αυτοβιογραφία τους. Μία επίπονη και λυτρωτική διαδικασία που θα κρατήσει δέκα σχεδόν χρόνια, ξεκινάει.
Εν τω μεταξύ, στην πολιτεία της Αριζόνας οι θανατικές ποινές, μετά από αρκετά χρόνια σιωπηλής παύσης, ξαναρχίζουν. Αξίζει να εκτελεστεί ο Φρανκ;
Οι δύο συγκλονιστικές παράλληλες αυτοβιογραφίες κάνουν το βιβλίο αυτό να ζωντανεύει στον 21ο αιώνα το ζευγάρι των ηρώων του γνωστού βιβλίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία». Μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτονται οι δραματικές μορφές που παίρνει ο αγώνας με το πνεύμα του κακού στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, αλλά και η βοήθεια που δέχεται κάθε άνθρωπος για να νικήσει και να βγει στο Φως. Είναι σίγουρα μια μεγάλη κατάθεση για την υπόθεση της εγκληματικότητας, του σωφρονισμού, αλλά ακόμη και του γάμου.
ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ