Biography
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από εμπορική οικογένεια, γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου-Γκιουλέκα. Έχει έναν γιο, τον 17χρονο Πέτρο-Γρηγόρη.
Αρχικά, απέκτησε το πτυχίο της Νομικής και, στη συνέχεια, το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια, με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος (ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος) σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς («Ελληνικός Βορράς», «Βραδυνή», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά», ΕΡΤ, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, New Channel, Extra Channel, FM100, A103 FM κ.ά. ).
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.
Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
• Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940-’41 – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα – Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση».
• Έγραψε άλλα τρία βιβλία, με τίτλους:
«ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, O ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ – ΕΠΟΣ 1940-’41», Εκδ. ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ 2019
«1940 – Όλοι οι Έλληνες ήρωες», Ο Πόλεμος μέσα από κειμήλια, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, Ειδική Έκδοση για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2014
«ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40», Τηλεγραφήματα σε εφημερίδες της εποχής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 2015
• Το 2016 κυκλοφόρησε ο συλλεκτικός τόμος, με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής». Πρόκειται για ένα αφιερωματικό έργο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής, που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του και αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία.
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ
• Επί σαράντα χρόνια συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τις περιόδους των εθνικών αγώνων (1821, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, Μικρασιατική Εκστρατεία, Έπος 1940-1941 – Κατοχή). Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από διάφορες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας, από την Επανάσταση του 1821 έως και τις ημέρες μας. Κυρίως, όμως, επικεντρώνεται στο Έπος του 1940-’41 .
• Το 2004 παρεχώρησε την συλλογή του με κειμήλια του Έπους 1940-’41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθεται στην μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940-’41».